RSS feedhttps://tech.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyhederFind de seneste nyheder om arbejdet ved fakultetet, dets institutter og centre eller find gamle nyheder i vores nyhedsarkiv, der går tilbage til 2020.daThu, 28 Mar 2024 10:04:03 +0100Thu, 28 Mar 2024 10:04:03 +0100TYPO3 EXT:newsnews-76746Wed, 20 Mar 2024 10:34:06 +0100Nyt website gør dig skarp på reglerne for brug af GAI i eksamener på Techhttps://tech.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/nyt-website-goer-dig-skarp-paa-reglerne-for-brug-af-gai-i-eksamener-paa-techPå Aarhus Universitet må de studerende nu bruge Copilot, ChatGPT og andre former for generativ AI (GAI) i bachelorprojekter, specialer og i afsluttende EVU-eksamener. På Techs ingeniøruddannelser har man udvidet listen over projekter, hvor GAI nu er tilladt. Det kan du som underviser læse mere om på Techs nyoprettede website om brug af GAI i eksamener.ChatGPT, Dall-E2, Copilot og andre former for generativ AI (GAI) er kommet for at blive. Også på Aarhus Universitet, hvor det i februar blev meldt ud, at de studerende fremover må bruge GAI til bachelorprojekter, specialer eller afsluttende EVU-eksamener.

På ingeniøruddannelserne er Tech imidlertid gået skridtet videre. Her må de studerende nemlig også bruge GAI i semesterprojekter, R&D-projekter, R&P-projekter og desuden i nogle af projektkurserne på bacheloruddannelserne. Der kan derudover være enkelte kurser, hvor brugen af GAI allerede er tilladt i kursusbeskrivelsen.

Studerende, der er tilmeldt et projekt, hvor de må bruge GAI, har fået tilsendt de nye regler på mail, ligesom informationerne kan findes på studieportalerne.

Er du underviser på Tech, og vil du være helt skarp på, hvornår og hvordan de studerende må bruge GAI i deres eksamener? Så gå ind på det nye website og læs mere >>

Når de studerende benytter sig af GAI i eksamen, skal de sørge for at deklarere det, ligesom fx GAI-genereret tekst skal angives som citat efter de gængse regler for kildeangivelse. Samtidig er det vigtigt, at de studerende reflekterer over deres brug af GAI.

På den nye hjemmeside kan du finde en række gode råd om GAI til dig, der er vejleder, ligesom du kan finde den deklaration, som de studerende skal vedlægge deres opgave ved brug af GAI.

]]>
Jannie True Hansen17109272461710927246
news-76615Tue, 12 Mar 2024 11:18:10 +0100Klimahandleplan 2024: ”Vi kommer til at mærke det i hverdagen, at vi skal sænke vores klimaaftryk”https://medarbejdere.au.dk/nyheder/nyhed/artikel/klimahandleplan-2024-vi-kommer-til-at-maerke-det-i-hverdagen-at-vi-skal-saenke-vores-klimaaftrykFærre flyrejser, fortsat energioptimering og bæredygtige indkøb. Med klimahandleplanen 2024 fortsætter AU indsatsen for at reducere universitetets klimaaftryk, og det kommer til at kræve noget af alle. Der er ikke flere lavthængende frugter, siger universitetsdirektøren.Jannie True Hansen17102386901710238690news-76571Fri, 08 Mar 2024 12:40:23 +0100Nye fundraisere skal understøtte den tværfaglige forskning på AU inden for START https://tech.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/nye-fundraisere-skal-understoette-den-tvaerfaglige-forskning-paa-au-inden-for-startSTART – Centre for Sustainable Agrifood Systems – har fået to nye fundraisere om bord. De skal bistå de START-engagerede forskere på Aarhus Universitet i at søge fondsmidler til tværfaglige projekter. Christian Kvorning Lassen og Jacob Thyrsted Jensen, de to nye fundraisere i START, glæder sig til at understøtte START-engagerede forskeres ansøgninger særligt i relation til interdisciplinært samarbejde. 

”Vores job er at få de AU-baserede forskere engagerede i at søge fondsmidler til fælles START-projekter. Det første skridt bliver at finde ud af, hvor vi passer ind i START-initiativet, og hvordan vi bedst kan understøtte de AU baserede START-forskere i relation til fondsansøgninger på tværs af fagligheder,” siger Jacob Thyrsted Jensen. 

De to vil gå til arbejdet med et øget fokus på interdisciplinaritet, som ligger i tråd med nye tendenser inden for forskningsverden. 

Vil styrke det tværfaglige forskningssamarbejde 

Christian og Jacob kommer selv med forskellige faglige baggrunde. 

Christian er uddannet i Historie, Europa studier og Internationale studer fra Aarhus Universitet, og har tidligere arbejdet som projektleder på Tech med udrulningen af Techs nye fundraiserstrategi. Inden da arbejdede han som vicedirektør i en uafhængig EU-politisk tænketank i Prag.  

Jacob er uddannet biolog og har en ph.d. inden for sundhedsvidenskab fra Aarhus Universitet. Jacob er derudover trænet i Innovation og Design Thinking, og har arbejdet i to Aarhus-baserede Tech-startups. 

Som en del af START-initiativet vil de styrke det tværfaglige samarbejde mellem forskere fra forskellige fakulteter på Aarhus Universitet: 

”Hvis man sidder på FOOD og gerne vil have en Arts eller BSS forsker med på sit projekt, kan man komme til os, og så hjælper vi med at finde de rigtige sparringspartnere og visa versa. Vi har været rundt på alle fakulteterne og mødt de lokale videnskabelige koordinatorerne og fundraisere, og har der et netværk til at hjælpe med at få sat nogle nye, tværfaglige projekter i gang.” 

Kontaktinformationer 

Er man interesseret i START eller i at sætte projekter i gang med andre START-forskere, er man mere end velkommen til at kontakte de to fundraisere, lyder det fra Jacob Thyrsted Jensen. 

Jacob Thyrsted Jensen
Fundraiser
M: thyrsted@food.au.dk
T:+4522210822

Christian Kvorning Lassen
Projektleder
M: chrkl@food.au.dk
T:+4522340510

]]>
Laura Mæhl Folke17098980231709898023
news-76498Tue, 05 Mar 2024 15:20:21 +0100Stor interesse for de nye uddannelser til åbent hushttps://tech.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/stor-interesse-for-de-nye-uddannelser-til-aabent-husHovedbygningen summede af liv, da omkring 400 nysgerrige unge mennesker og forældre i lørdags var mødt op til åbent hus på AU Viborg.AU ViborgJannie True Hansen17096484211709648421news-76331Wed, 21 Feb 2024 10:23:59 +0100START byder nyt hub-samarbejde velkommenhttps://tech.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/start-byder-nyt-hub-samarbejde-velkommenSTART – Centre for Sustainable Agrifood Systems – starter det nye år ud med oprettelsen af en ny research hub. Hubben skal danne rammer for forskningssamarbejde om genetisk tilpasning indenfor dyre- og planteavl.Forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Aalborg Universitet har i regi af START netop oprettet en ny research hub, der skal sætte skub i den bæredygtige omstilling af landbrugs- og fødevaresystemer med fokus på genetisk tilpasning indenfor dyr og planter. Den nye hub har fået navnet Genetic Adaptation for Future Agrifood Systems under Planetary Boundaries.

”I kernen af fremtidens agrifood-systemer findes en række biologiske organismer, hvis egenskaber er defineret af deres genetik. Den nye hub vil forbedre de fremtidige systemer ved at beskæftige sig med genetisk tilpasning,” siger Mogens Sandø Lund, centerleder hos Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet.

Hubben vil blive præsenteret på det kommende START årsmøde, der afholdes på Copenhagen Business School i København den 19. – 20. marts.

Hvad er en research Hub?

START er et unikt samarbejde mellem de otte danske universiteter og fungerer som en samarbejdsplatform for forskere inden for den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer. START gennemfører aktiviteter med henblik på at styrke det tværfaglige forskningssamarbejde inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora med det formål at accelerere den grønne omstillinge.

Under START hører nu ti research hubs, alle med forskellige relevante temaer. De tilknyttede forskere har i hver hub et åbent forum for drøftelser og samarbejde om fremtidige muligheder i overgangen til mere bæredygtige landbrugs- og fødevaresystemer.

Læs mere om START her.

]]>
Laura Mæhl Folke17085074391708507439
news-76257Wed, 14 Feb 2024 14:17:32 +0100Åbent hus på AU Viborghttps://tech.au.dk/om-fakultetet/nyheder/vis/artikel/aabent-hus-paa-au-viborg-4Lørdag den 2. marts er der åbent hus på AU Viborg. Her kan potentielle studerende høre om de nye uddannelser, få en forsmag på et unikt studiemiljø og høre om både jobmuligheder og Viborg som studieby.Der bliver rig mulighed for at blive klogere på de tre nye uddannelser i Dyrevidenskab, Plante- og fødevarevidenskab og Veterinærmedicin, når Aarhus Universitet inviterer interesserede studerende til åbent hus på AU Viborg lørdag den 2. marts.

”Til åbent hus får potentielle studerende mulighed for at snuse til det studiemiljø, vi er ved at opbygge på campus. De får mulighed for at høre om den integrerede undervisningsmodel, der kommer til at kendetegne vores nye uddannelser, hvor vi sørger for at integrere teorien i noget praksisnært på en meget konkret måde i relation til dyre- og veterinærvidenskab samt plante- og fødevarevidenskab. Det kan netop lade sig gøre, fordi de studerende på AU Viborg er tæt på forskningen og tæt på dyr og planter – og bliver en del af den hverdag, som vi andre har her på campus,” siger Charlotte Lauridsen, der er institutleder på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg.

I løbet af dagen kan de besøgende høre oplæg om de tre nye uddannelser, komme med rundt på campus eller tage en snak med studievejledningen, universitetsstuderende fra lignende uddannelser eller Karriereby Viborg, som står klar til at fortælle om Viborg som studieby.

Læs mere om åbent hus på AU Viborg

Mød de nye uddannelser på u-days

Den 22., 23. og 24. februar er der også mulighed for at høre om de tre nye uddannelser på AU Viborg, når u-days løber af stablen på campus i Aarhus. Torsdag den 22. februar er der oplæg om uddannelserne online, mens der lørdag den 24. februar er mulighed for at møde fysisk op til oplæg om Dyrevidenskab, Plante- og fødevarevidenskab og Veterinærmedicin samt Biologi.

Alle dage på u-days er der desuden mulighed for at besøge vores stand om de tre nye uddannelser.

Læs mere om de tre nye uddannelser på u-days

]]>
Jannie True Hansen17079166521707916652
news-76117Tue, 06 Feb 2024 10:45:24 +0100Kom ud med din forskning til Forskningens Døgn på Aarhus Universitethttps://tech.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/deltag-som-forsker-i-forskningens-doegn-paa-aarhus-universitetAarhus Universitet inviterer onsdag den 24. april 2024 kl. 14-18 befolkningen indenfor til Forskningens Døgn, som igen i år finder sted i og omkring Stakladen på Aarhus Universitet.

Vi opfordrer derfor forskere og ph.d.-studerende til at ansøge om deltagelse med en aktivitet i form af et speedforedrag i foredragslokalerne, en standaktivitet i Stakladen eller en paneldebat – og gerne både-og. Det er lærerigt og sjovt at deltage som forsker – og man kommer bredt ud med sin forskning.

Find mere info om arrangementet og tilmelding >>

På www.au.dk/fd kan du finde yderligere information om Forskningens Døgn på AU.

]]>
Jannie True Hansen17072127241707212724
news-76070Fri, 02 Feb 2024 09:53:11 +0100Ny kursussatsning er en ekstra mulighed for at bidrage til efteruddannelsehttps://medarbejdere.au.dk/nyheder/nyhed/artikel/ny-kursussatsning-er-en-ekstra-mulighed-for-at-bidrage-til-efteruddannelseEn ny kursusvirksomhed under AUFF giver institutter og forskere en ekstra mulighed for at udbyde kurser målrettet det offentlige og private erhvervsliv.Jannie True Hansen17068639911706863991news-75821Tue, 16 Jan 2024 13:09:47 +0100Ny organisering af forskningsstøtten på Techhttps://tech.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/ny-organisering-af-forskningsstoette-paa-techFra 2024 kommer der ny organisering af forskningsstøtten på Aarhus Universitet. Technical Sciences vil derfor overtage supporten på en række fonde og programmer, som tidligere blev varetaget af AU Forskningsstøtteenheden på centralt niveau.

Fra 1. februar 2024 vil tre nye fundingkoordinatorer danne en ny enhed på fakultetsniveau: Tech Research Support.

Hvad har ændret sig?
Hvis du har brug for forskningsstøtte, er det vigtigt, du er bekendt med den nye struktur, der træder i kraft fra januar 2024, hvor forskningsstøtte opdeles på tre niveauer:

  • AU Forskningsstøtteenhed på centralt niveau
  • Tech Research Support på fakultetsniveau
  • Videnskabelige koordinatorer på institutniveau

AU Forskningsstøtteenheden vil fortsætte med at varetage EU-ansøgninger samt enkelte andre fonde.

Den nyligt etablerede Tech Research Support får ansvaret for overordnede forskningsstøtteopgaver, der har relevans på tværs af institutter. Dette dækker over forskningsstøtte på f.eks. større fonde som Novo Nordisk Foundation, Villum m.fl.

Enheden er ydermere tænkt som en hub på tværs af Technical Sciences, der kan koordinere forskningsstøtte med institutterne, så der ydes bedst mulig støtte til Techs forskere i deres akademiske bestræbelser og vigtige arbejde.

Videnskabelige koordinatorer på institutniveau vil fortsætte arbejdet med fagnær forskningsstøtte på lokalt niveau i anerkendelse af vigtigheden i lokal forankring af forsknings- og forskerstøtte. Der påtænkes en høj grad af koordinering med Tech Research Support, så Techs forskere har de bedst mulige forudsætninger for deres forskning såvel som karriereudvikling.

Hvem skal du kontakte?
For spørgsmål omkring forskningsstøtte skal du fra januar 2024 indledningsvist kontakte din lokale videnskabelige koordinator. Der vil blive udsendt yderligere information i de kommende måneder i takt med, at de tre nye medarbejdere på Tech Research Support påbegynder deres arbejde.

For yderligere information
Tech Research Support vil lancere en hjemmeside i starten af februar 2024. Den vil indeholde information om Tech Research Supports service og supportydelser, programmer og fonde, events, workshops samt anden information vedrørende forskningsstøtte.  

]]>
Christian Kvorning Lassen17054069871705406987
news-75714Tue, 09 Jan 2024 15:36:17 +0100Europæiske myndighedsrådgivere mødtes for at snakke armslængde, transparens, konsistens og uafhængighedhttps://tech.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/europaeiske-myndighedsraadgivere-moedtes-for-at-snakke-armslaengde-transparens-konsistens-og-uafhaengighedSammen med fem andre europæiske rådgivningsinstitutioner var Tech i slutningen af november vært ved et internationalt kursus om forskningsbaseret myndighedsrådgivning og en workshop om samskabelse i myndighedsbesvarelserne. Arrangementerne foregik i regi af The Ghent Group, et netværk for europæiske myndighedsrådgivere inden for landbrug og miljø startet af AU.Jannie True Hansen17048109771704810977