Nyt fra BYG: Status på programmeringsgrupperne

For at sikre en stærk kobling mellem de nye uddannelser og det studiemiljø, der skal udvikles på AU Viborg, er der nedsat en række programmeringsgrupper med repræsentanter fra fagmiljøerne, de studerende og Nat-Tech BYG. Bliv klogere på grupperne her.

Når de nye studerende træder indenfor på AU Viborg i efteråret 2024, skal de møde et studiemiljø, der matcher den undervisningsform, som kommer til at kendetegne de tre nye uddannelser i Veterinærmedicin, Plante- og fødevarevidenskab og Dyrevidenskab, hvor bl.a. en tæt kobling mellem teori og praksis og projektarbejde kommer til at være centrale elementer. De skal også møde op til et studiemiljø, der sætter deres læring i centrum, og som giver mulighed for at udfolde sig både alene og sammen med deres medstuderende i løbet af dagen – med plads til både fordybelse, gruppearbejde og socialt samvær.

For at sikre den kobling – og en stærk kobling – er der nedsat en række programmeringsgrupper med deltagelse fra såvel fagmiljøerne, de studerende og Nat-Tech BYG. De første to programmeringsgrupper, som har fokus på henholdsvis tørre undervisningslokaler og studenterinitierede aktiviteter, mødtes første gang onsdag den 15. marts i Foulum, mens den tredje, der har fokus på våde uddannelsessuiter, mødtes første gang 11. april

På de tre møder blev deltagerne præsenteret for oplæg til debat, hvor Nat-Tech BYG viste deres arbejde med udviklingen af de nye læringsmiljøer. Til oplægget har Nat-Tech BYG hentet inspiration i bl.a. den pædagogiske ambition bag de tre nye uddannelser og i AU's anbefalinger til fremtidens fysiske undervisnings- og studiemiljø og den tilhørende studieaktivitetsmodel, der har de studerendes læringssituation som omdrejningspunkt..

Studiesuiter afløser auditoriet

Når man vælger at udbyde projektbaserede uddannelser, følger det naturligt, at man også skal tilbyde et studiemiljø, der understøtter læringsmodellen og giver de studerende mulighed for både at fordybe sig og arbejde i grupper. Derfor har Nat-Tech BYG arbejdet med begrebet studiesuiter, der dækker over en hel klynge af lokaler: Seminarlokale, grupperum, stillerum, dagligstuemiljø og udearealer, hvor de studerende kan trække hen i pauserne eller efter behov. Netop uderummet er nemlig noget af det, som den nye campus på AU Viborg giver særlig mulighed for at arbejde med.

Næste skridt

Programmeringsgrupperne tager nu materialet med hjem til deres bagland for at præsentere og indhente feedback. Når grupperne har afsluttet deres arbejde, samler Nat-Tech BYG op og færdiggør materialet til godkendelse i AU Viborgs styregruppe. Efter planen går Nat-Tech BYG i gang med at renovere de eksisterende bygninger til efteråret.

Nye programmeringsgruppe klar til start

I løbet af den kommende tid vil Nat-Tech BYG indkalde til dialog i endnu en programmeringsgruppe om de kliniske faciliteter på Veterinærmedicin.

Kantinen i Foulum

Nat-Tech BYG har kigget på kantinen i Foulum og kan fortælle, at den har en størrelse, der uden problemer kan rumme de kommende studerende såvel som de nuværende ansatte. Kantinen er på størrelse med Matematisk Kantine i Aarhus og har tidligere kunnet betjene op mod 1200 personer. Både åbningstider og antallet af ansatte udvides løbende, efterhånden som behovet opstår. Udover kantinen får de studerende efter planen mulighed for selv at varme mad i særlige køkkenfaciliteter.

Overnatning for tilrejsende undervisere

Nat-Tech BYG er opmærksom på, at der kan være behov for overnatningsmuligheder, når undervisere fra f.eks. Flakkebjerg skal til AU Viborg for at undervise de kommende studerende.  Nat-Tech Byg arbejder videre med at kortlægge mulighederne.