Dekanens sommerhilsen

Kære alle

Om lidt begynder ferien for de fleste. Velfortjent. Vi har haft endnu et begivenhedsrigt år med højt aktivitetsniveau, så det er vigtigt, at vi tager os tid til at lade op og være sammen med vores kære.

Tech er stadig i god vækst, og vi er en synlig og kvalificeret samarbejdspartner nationalt og internationalt.  Man kan ikke sige, at uddannelsesområdet er præget af stabilitet, men nu er vi trods alt så langt, at kandidatreformen skal implementeres. På rådgivningsområdet har regeringen varslet en mulig konkurrenceudsættelse på to af aftaleområderne, men vi har stærke kompetencer, og jeg ved, der arbejdes hårdt på at sikre, at vi fortsat vil løse opgaver her.

I år fejrer vi som fakultet fem års jubilæum, men vi står på kvalifikationer, der er oparbejdet over mange årtier.

  • Den sjællandske afdeling af Statens Planteavlsforsøg blev flyttet og gjort til AU Flakkebjerg i 1997
  • Danmarks Miljøundersøgelser i Roskilde, Silkeborg og Kalø fusionerede med AU i 2007
  • Forsøgsanlæg Foulum (senere Forskningscenter Foulum, senere AU Viborg) blev åbnet af Hendes Majestæt Dronningen i 1984, da man flyttede Statens Husdyrbrugs- og Planteavlsforsøg til Jylland, og fusioneret med AU i 2007.
  • Ingeniørområdet har levet på Aarhus Teknikum og Ingeniørhøjskolen inden fusionen med AU i 2012.

Jeg kunne ligeledes nævne Food i Skejby, Forskningscenter Auning og forskningsstationen i Grønland.

Vi er et  fakultet, med en bred vifte af stærke fagligheder og lokationer i hele landet – og det er en af vores største styrker. Vi er bundet sammen af fælles missioner, et ønske om samarbejde og vilje til at levere løsninger til samfundet gennem vores rådgivning, uddannelser og forskning.

Også på medarbejdersiden har vi stor diversitet og vi arbejder proaktivt med inklusion. For Tech handler diversitet ikke kun om køn og alder men også om geografi, faglig spændvidde og forskere og undervisere med international baggrund.

Tech er et internationalt fakultet, og vi mærker derfor også i vores hverdag, at den geopolitiske balance forskubber sig i disse år. Vi har mange internationale forskningssamarbejder, hvor der på grund af den verdenssituationen kan  opstå usikkerhed om forskningsprojekternes fremtid. Vi har også fået nye retningslinjer, vi skal følge, når vi ansætter forskere og ph.d.-studerende fra såkaldte risikolande, og vi skal være særligt opmærksomme på forskning, der kan anvendes til militære formål. Det er svært at navigere i denne nye kompleksitet, så hermed en opfordring til, at vi alle fortsat arbejder for, at vi er en god international arbejdsplads med tillid og gensidig forståelse for vores forskellige nationaliteter og ståsteder. 

For et år siden var jeg ualmindelig spændt på, hvordan vi ville komme i gang med vores nye uddannelser på AU Viborg. Det har været utrolig spændende at følge arbejdet med denne ”Årgang 0” og se, hvordan undervisning nu går hånd i hånd med forskning og rådgivning om at udvikle AU Viborg yderligere.

Derfor var det også sjovt at se Royal Run 2. pinsedag, hvor en af vores studerende, Josephine Møller Sørensen fra dyrlægeuddannelsen, var udvalgt til at modtage Kronprins Christian i Viborg og følge ham rundt i gaderne inden løbsstart. Så hurtigt har vores studerende sat præg på byen.

I år kan vi have forventninger til en ny årgang 0 igen. Efter ferien tager vi hul på et pilotsprojekt, hvor vi tager imod de første erhvervskandidater med fokus på vandteknologi på Bio- og Kemiteknologi. Efter nytår følger de første erhvervskandidater på Institut for Elektro- og Computerteknologi. Der ligger et kæmpestort arbejde bag udviklingen af de nye uddannelser, og jeg kan kun takke alle for at gå til opgaven med krum hals – både på uddannelserne og i de virksomheder, der er med på at prøve noget nyt og er afgørende for, at de nye erhvervskandidatuddannelser kan komme godt i gang.

Samtidig med, at der er fuld aktivitet på alle fronter herhjemme, har vi også taget to store skridt ud i Europa.

Tech koordinerer og leder det internationale konsortium Allwaters, der netop har indleveret ansøgning for at vinde ledelsen af det kommende europæiske Water KIC innovationssamarbejde. Hvis Allwaters vinder, bliver Danmark hjemsted for både det samlede hovedkvarter og for et af de otte europæiske co-location centres.

Det har  gjort stort indtryk på mig, at vi har mødt så stor opbakning fra internationale partnere. Det er blandt andet takket være jeres store indsats, at Aarhus Universitet er en kvalificeret og efterspurgt samarbejdspartner – i dette tilfælde om vand.

I maj formaliserede vi desuden samarbejdet med fire førende europæiske forskningsinstitutioner inden for landbrug, fødevarer og life science og stiftede European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF). Målet er at støtte omstillingen af agro-fødevaresektoren i Europa og arbejde for, at der ligger videnskabelig evidens bag de politiske beslutninger.

For os er ESAAF en naturlig forlængelse af den styrkeposition, vi  har inden for forskningsbaseret rådgivning. Vores forskningsmiljøer inden for natur, miljø, klima og landbrug har bidraget stærkt med det centrale datagrundlag og med viden om blandt andet biodiversitet, næringsstoffer og drivhusgasser, så beslutningerne kan tages på så oplyst et grundlag som muligt.

Vores internationalisering understreges af det flotte hjemtag, vi har fra EU. I 2004 kom 34 % af Institut for Miljøvidenskabs eksterne bevillinger fra EU. For Institut for Elektro- og Computerteknologi var tallet 39 %. Vi er heldige i Danmark, at vi har tradition for at inddrage rådgivning og videnskab i den politiske beslutningsproces, og vi er gode til at finde fælles retning mellem forskning, erhvervsliv, myndigheder og politiske ønsker for samfundets udvikling. Jeg tror, det er den type samarbejde, der kan få Europa tilbage i en position som en stærk, konkurrencedygtig og innovativ verdensdel. Og det er der brug for.

Jeg er i det hele taget glad for, at innovation er tiltænkt en fremtrædende rolle i AU’s  nye 2030-strategi. Innovation er et naturligt tema for Tech – vi er vant til at samarbejde med omverdenen og få vores forskning ud at leve. Det gælder både inden for miljø, natur, fødevarer og ingeniørvidenskab, og vi kommer  til at følge op i vores egen Tech 2030, som mange i organisationen bidrager til netop nu, så vi kan  fortsætte fakultetets positive udvikling.

Inden vi alle går på sommerferie, vil jeg gerne dele et lille råd fra vores IT-sikkerhedsfolk: Der er nogle lande, hvor det er bedst at lade AU-computeren blive hjemme. Det er måske ikke det mest festlige ferieråd – men det er givet i den bedste mening. Der er faktisk en række firkantede regler omkring brug af PC og mobil i andre lande. Se mere her: Arbejde på farten

Tak for jeres indsats. Jeg håber, I får en god sommerpause – og vender tilbage med ny energi på det, der ligger foran os. Jeg og den øvrige fakultetsledelse glæder os til at se jer til årets Tech Summer Hangout i august.

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Eskild