Under de enkelte punkter findes blandt andet vores censornormer, censorpakker, samt love og regler, og hvordan registrering af resultater håndteres på Faculty of Natural Sciences og Faculty of Technical Sciences (Nat-Tech).
Som censor skal man overordnet være med til at sikre:
Før man kan få lov til at være censor, skal man beskikkes i et censorkorps. Dette gøres hvert fjerde år, og næste beskikkelse sker i 2026.
Bliver man bedt om at være censor udenfor ansøgningsperioden, kan man søge om at blive ad hoc beskikket. Der laves en begrundet indstilling til det relevante censorformandskab, som redegør for, hvorfor bedømmelsesbehovet ikke kan dækkes af det eksisterende censorkorps. Krav til redegørelse kan variere fra korps til korps.
Bekendtgørelse nr. 1062 af 30/06/2016 om eksamen og censur ved universitetsuddannelser fastsættes i § 53:
§ 53. Censorerne må ikke være ansat eller inden for de seneste 2 år have været ansat ved det universitet, hvor de skal virke som censorer. Medlemmer af universitetets bestyrelse kan ikke virke som censorer ved universitetet. En adjungeret professor eller adjungeret lektor kan ikke virke som censor ved det universitet, hvor vedkommende er adjungeret professor eller adjungeret lektor. Det skal i videst muligt omfang undgås, at eksaminatorer varetager censuropgaver for hinanden (gensidig censur).
Stk. 2. Censorernes virke er omfattet af forvaltningsloven, herunder reglerne om inhabilitet og tavshedspligt.
Stk. 3. Efter indstilling fra censorformandskabet kan Styrelsen for Videregående Uddannelser fravige stk. 1, 1. pkt., når der foreligger særlige omstændigheder.
Censorformandsskabet forestår de årlige beretninger.
Årsberetninger findes under de relevante censorkorps’ hjemmesider.
Efter hver eksamensperiode skal censorformanden have en indberetning af, hvordan eksamenerne er forløbet.
Dette foregår ved, at censor efter hver eksamen udfylder spørgeskemaet ”External examiner's assessment of the examination” og giver sin evaluering/vurdering af eksamen. Link til spørgeskemaet findes på prøven i Digital Eksamen.
Nat-Tech Uddannelse samler og sender alle indberetninger til censorformandsskabet.
Ved civil- og diplomingeniøruddannelserne vil der blive udsendt evalueringsskema fra CensorNet
Jf. kapitel 11 i bekendtgørelse nr. 1062 af 30/06/2016 om eksamen og censur ved universitetsuddannelser skal censor overordnet sikre, at der ved eksaminationen sker en dokumentation af studerendes færdigheder samt af målopfyldelsen for uddannelsen, herunder at:
Du må ikke arbejde som censor (eller anden form for arbejde) hos en anden arbejdsgiver, fx et andet universitet, før du har opnået en arbejdstilladelse til bibeskæftigelse. Hvis du arbejder som censor uden at have tilladelse til bibeskæftigelse, er der tale om ulovligt arbejde, hvilket både du og den anden arbejdsgiver kan straffes for med minimum en bøde.
Tilladelse til bibeskæftigelse skal søges for hver enkelt censuropgave, og ansøgning skal indgives til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Sagsbehandlingstiden kan være op til en måned, hvorfor du skal søge i god tid, inden du skal være censor. SIRI opkræver ikke gebyr for denne tilladelse.
Bemærk at du skal kontakte den uddannelsesinstitution, hvor du skal være censor, da denne er part i ansøgningen, hvorfor du skal kontakte dem for nærmere oplysninger om ansøgningsprocessen.
Her på Nat-Tech kontaktes:
Du kan finde information om arbejdstilladelse til bibeskæftigelse på Ny i Danmarks hjemmeside: https://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/arbejde/Bibeskaeftigelse.htm
Når man påtager sig opgaver, skal man som censor være opmærksom på, at der eksisterer en såkaldt 125-timers regel.
Som censor må man maksimalt varetage censoropgaver svarende til 125 timer i alt pr. semester.
Er man i et semester censor ved flere institutioner, må det samlede timetal ikke overstige 125 timer.
Reglen findes i Cirkulære om timelønnet undervisning samt cirkulære om censorvederlag (særligt fokus på bilag 3, pkt.6)
Formandskaberne vil fremover tolke bestemmelsen i ovennævnte cirkulære som en 250-timers grænse på årsbasis, da sommerhalvåret har en større prøvebelastning end vinterhalvåret.
De aktuelle takster kan findes i Medarbejder- og kompetencestyrelsens lønoversigter (se afsnit 8.2. Den seneste lønoversigt kan fremsøges via dette link)
Det udbetales automatisk til din NemKonto, og lønsedlen sendes til din e-boks. Forventede datoer for udbetaling findes under DISPOSITIONSDATOER.
Sommereksamener: Ultimo maj, Ultimo juli, Ultimo oktober
Vintereksamener: Ultimo november, Ultimo december, Ultimo februar, Ultimo marts
* Forventede dispositionsdatoer ved færdigtastning af resultat i DE senest den 1. i måneden.
For alle eksamener gælder det, at censorhonoraret vil blive indsat på censors NemKonto, og lønsedlen sendes til censors e-boks.
Bemærk, udbetaling af censorhonorar og refusion for rejseudgifter kan IKKE forventes udbetalt på samme tid, da udbetalingerne ikke foretages af samme afdeling.
Nat-Tech har implementeret digital eksamen (DE). Hvis en af de eksamener, censor skal være bedømmer på, afholdes digitalt, vil censor blive orienteret via mail om dette.
DE er et led i den offentlige digitaliseringsstrategi, og systemet skal sikre digital understøttelse af alle arbejdsgange vedrørende eksamener fra start til slut.
Hvis du som censor har haft rejseomkostninger i forbindelse med censuren udbetales der godtgørelse.
Du skal udfylde en rejsegodtgørelsesblanket, som du finder på den enkelte eksamen i Digital Eksamen.
Hvis du ikke kan finde blanketten i Digital Eksamen, skal du kontakte den ansvarlige eksamensadministrator.
Mister du kvitteringer fra rejsen, skal der udfyldes en Tro og love erklæring. Erklæringen findes under punktet "Blanketter" her på siden.
Aarhus Universitet dækker rejseomkostninger svarende til billigste standardrejse med offentlig transport.
Hvis eksamen afholdes over flere dage, og du ikke kan nå frem og tilbage samme dag, kan det blive nødvendigt med overnatning.
I den forbindelse kan der udbetales time/dagpenge, hvis følgende regler overholdes:
Varer din tjenesterejse mindre end 24 timer, eller er den uden overnatning, refunderes rimelige merudgifter til måltider mod dokumentation. Kvitteringer skal vedlægges.
Hvis du som censor vælger at bo privat, kan der ydes et udokumenteret nattillæg. Dette registreres i rejsegodtgørelsesblanketten.
Registrér din bil på denne side for at benytte AU’s Medarbejderparkering
Hvis du ikke kan nå frem til eksamen eller hjem samme dag, som eksamen afholdes, dækkes der for udgifter til overnatning.
Det er vigtigt, at nedenstående indkøbsaftaler overholdes, og du skal være opmærksom på, at hoteldispositionsbeløbet har et max. på 1.000 kr. pr. overnatning gældende fra 1. januar 2022.
CABINN Aarhus, Kannikegade 14, 8000 Aarhus C
Hotel Scandic Aarhus City, Østergade 10, 8000 Aarhus C
Hotel Scandic, The Mayor Hotel, Banegårdspladsen 14, 8000 Aarhus C
Hotel Scandic, Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus Vest
Wakeup Aarhus, M.P. Bruunsgade 27, 8000 Aarhus C
Zleep Hotel Aarhus Viby, Viby Ringvej 4B, 8260 Aarhus S
Best Western Plus Hotel Eyde, Torvet 1, 7400 Herning
Hotel Scandic Regina, Fonnesbechsgade 20, 7400 Herning
Bekendtgørelse nr. 1062 af 30/06/2016 om eksamen og censur ved universitetsuddan-nelser fastsættes i § 23:
§ 23. "Censor og eksaminator skal under voteringen tage notater om præstationen og karakterfastsættelsen til brug for behandling af en eventuel klagesag. Notaterne skal opbevares i mindst et år, og herudover indtil en eventuel klagesag er afsluttet."
Som censor kan man opleve, at de studerende klager over eksaminationen eller karakteren, og med beskikkelsen som censor følger også en forpligtelse til at deltage i behandlingen af klagesager.
Sats for honorering af klage- og ankenævnsarbejde oplyses ved henvendelse til Nat-Tech Uddannelse omkring den konkrete sag.
Snyd og plagiering er et voksende problem på de videregående uddannelser.
Censorkorpsene tager problemet alvorligt og arbejder for, at der på universiteterne
fastsættes ensartede regler for behandling af tilfælde af snyd og plagiering.
Spørgsmål vedr. censorhonorar og censorers rejseafregninger kan rettes til:
Nat-Tech Uddannelse
Mail: censor.nat-tech@au.dk
Spørgsmål vedr. beskikkelse rettes direkte til det relevante censorkorps
Spørgsmål vedr. klagesager rettes til:
Asger Steen Boisen
Nat-Tech Uddannelse
Mail: eksamensklager.nat-tech@au.dk
Spørgsmål vedr. eksamen, protokoller og resultater for science- og civilingeniørkurser:
Eksamenskontoret på Nat-Tech:
Mail: eksamen.nat-tech@au.dk
Spørgsmål vedr. eksamen, protokoller og resultater for diplomingeniørkurser:
Eksamenskontoret på Nat-Tech: